Телефонното интервю: Няколко професионални съвета

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
телефонното интервю: Няколко професионални съвета works

Телефонното интервю за работа е чудесен начин за предварителна оценка на кандидатите. Много HR-и и ръководители, обаче, редовно пренебрегват този ефективен и икономичен начин за получаване на информация. И то, напълно напразно!

Както всички знаем, на теория много неща звучат наистина страхотно, но на практика придобиват съвем друг смисъл.

В този случай далеч не е така. Истината е, че работното събеседване по телефона е изключително удобно в случаите, когато трябва да изясниш подробностите, да зададеш въпроси, възникнали по време на проучването на автобиографията на кандидата и да разбереш цялостната му мотивация. А за редица позиции, където ключовите компетенции са развити комуникационни умения, телефонният разговор е абсолютно незаменим.

Въпреки това въпросът: “Какво мога да науча за кандидата по телефона?” все още те тормози? А минусите, като липсата на визуален контакт и неспособността да оцениш външните данни на претендента не ти дават мира?

Нямаш причина за притеснение, защото в рамките на 15 минути, квалифициран рекрутър, като теб, може да формира сравнително пълна картина за опита и възможностите на кандидата, причините, които са го подтикнали да промени работата си, професионалните и кариерните му очаквания, а също така и да прецени доколко той е подходящ за работа на дадена позиция в компания. Яснотата на представяне на мислите, начинът на говорене, темпото на речта на претендента, също разказват много за неговите личностни качества.

предимства и недостатъци на телефонното интервю works

Предимства & Недостатъци на телефонното интервю

За разлика от скромните отрицателни черти, за които вече споменахме в началото, този тип метод за наемане на работа има не едно и две положителни преимущества. Анализираме всички в редовете по-долу:

Телефонният разговор ти дава възможност да:

 • Провериш съответствието на кандидата с формалните изисквания на свободното място – наличие на специално образование, владеене на чужд език, професионален опит;
 • Оцениш нивото на комуникационни умения – обърни внимание на грамотността, чистотата и най-вече на темповете на речта на кандидата;
 • Определиш проактивността на претендента, като отбележиш как изгражда и допълва следните фрази: направих, постигнах, срещнах се, въведоха ме, показаха ми. Опитай се да разграничиш мислено активните и пасивните му изречения и им обърни внимание;
 • Изясниш мотивацията за постигане на успех, както и тази за избягване на неуспех. Допълнителни, предварително нахвърляни, въпроси ще са ти от голяма помощ.
предимства недостатъци на телефонното интервю
Освен това, този вид интервю за работа (другите обсъждахме ТУК), има и сериозен брой скрити предимства като:

 • Способността да се извърши първоначален подбор на кандидати, които след това да видиш на живо.

 • Спестяване на време – твоето и това на събеседника.

 • Бърза първична информация – за кратък период може да преразгледаш и подбереш голям брой желаещи за свободната позиция.

 • И разширяване на географията на търсенията – ако с кандидата сте в различни градове, то организирането на среща лице в лице е разход, а телефонният разговор се превърща в основен начин за оценка.

Продължителността на интервюто, броят на въпросите, степента на детайлност на информацията зависят на първо място от спецификата на свободното място. Телефонните интервюта са отличен метод за първоначална оценка на персонала и могат да се прилагат на всякакви позиции. Например за свободни работни места като “Мениджър обслужване на клиенти” или “Оператор на кол център”, просто трябва да вземеш телефона, за да разбереш по-голямата част от качествата на кандидата.

Експертите са сигурни – за професионалист, който може да направи психологически портрет на кандидата, едно обаждане е достатъчно. А за редица свободни работни места телефонните интервюта може да са качественият и единствен начин за подбор на персонал.

класическото телефонно интервю се състои от следните стъпки works

Най-сетне те убедихме, че този тип интервю за работа е достатъчно надежден и професионален? Ето и как успешно да структурираш дистанционната си среща с кандидат:

Класическото телефонно интервю се състои от следните стъпки:

 1. Поздрав и кратка история за свободното място за идентифициране на интереса на кандидата към позицията. Когато се представяш, не забравяй да уточниш дали за събеседника е удобно да говори. Ако е зает, уговорете час на разговора. Имай предвид, че кандидатите не винаги са на разположение за дълги телефонни разговори, следователно средно първоначално интервю трае 10-15 минути.

 2. Спазвай формални изисквания, като говориш стегнато, отчетливо и с достатъчно уважение. Бонус профи трик: не провеждай интервюто седнал. Когато човек е изправен и обикаля с малки крачки пространстото, звучи досата по-представително, респектиращо и убедително.

 3. Изясни допълнителните въпроси относно трудовия опит, възникнали след прочит на CV-то. И разпитавай за нещата без да използваш учтива форма. Говорейки на “ти” ще скъсиш дистанцията и разговорът ще стане доста по-пълноценен.

 4. На база горните редове оцени ключовите компетенции на събеседника и индетифицирай дали нуждите му съвпадат с предложението на компанията.

 5. Представи подробно свободната позиция и изскванията към нея, като споменеш предимствата и задачите

 6. Отговори на въпросите на кандидата. Дискусията е особено важен етап от телефонното интервю, защото чрез нея интересът на кандидата или се повишава или намалява. Хубаво е, по време на нея да използваш на няколко пъти името на претендента, когато се обръщаш с ответните реплики.

 7. В случай на положително заключение, информирай претендента още в това обаждане, за да изясните финалните детайли в последващи разговори или интервю лице в лице. Ако той, обаче, не е подходящ по някаква причина, опитай се да обясниш правилно и честно причината за отказа и благодари за отделеното време.

Тази статия ти беше интересна? Запиши се да получаваш информация от нас и по имейл на бутона по-долу:

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.