Работодатели търсят хора за тези позиции, дори и в кризата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Работодатели търсят хора за тези позиции, дори и в кризата

Къде коронавирусът не успя да удари…

Скорошната коронавирус криза може да те е накарала да се почувстваш демотивиран що се отнася до търсенето на работа, НО… затова сме ние! За да ти кажем: Давай, продължавай!

Вероятно и ти, като всички, си дочул, че много компании времено са сложили on hold наемането. Все пак времената са адски несигурни, а индустрии като хотелиерството и туризмa претърпяват сериозен крах.

От друга страна, колкото и да му се иска, COVID-19 не успя да срине съвсем всичко, защото търсенето на работна ръка в някои отрасли расте с доста вълнуващи темпове.

Световната заетост търпи промени, които може да не траят вечно, но със сигурност се виждат и с невъоръжено око. Значителни скокове на безработица има в някои сектори – да. Други, пък, преуспяват повече от всякога. Едно е напълно сигурно, свиделите и участници сме на изключително интересно време, което ще влезе в учебниците по история.

И макар и да имаш леки съмнения, сега е точният момент да:

Възобновиш търсенето на работа и да разбереш кой са най-ценните позиции по време на пандемията с коронавируса

Както във всяка лоша ситуация, така и в тази си има положителни страни, за които да се хванем като “удавник за сламка”. Не се шегуваме: Сега е моментът! Особено за тези от вас, които обмисляха промяна в кариерата, но се колебаеха как точно да се случи това.

Бъдещето на пазара на труда остава непредсказуемо, това, което е сигурно е, че наемането на кадри се е променило – най-малкото, online интервютата за работа станаха особено популярни. Как да се справиш с такова, ти разказваме подробно ТУК!

И въпреки че ООН изчислява, че близо 25 милиона работни места могат да бъдат загубени по целия свят, а в България до момента близо 87 хиляди са останали без работа, наемането продължава с пълна сила в избрани отрасли, които не са повлияни отрицателно от коронавируса.

Но кои, в крайна сметка, са 6-те най-търсени от работодателите работни места в момента:

Отдел “Обслужване на клиенти”

Заради пандемията, на голям брой ръководителите им се налага да гарантират, че потребителите им ще останат ангажирани и доволни. Нещо, за което им е нужен супер отдел “Обслужване на клиенти”. Всъщност, и преди пандемията работните места в тази сфера бяха най-многобройните, и определено това остава позиция, която не е засегната от COVID-19.Независимо дали става дума за стрийминг услуги като Netflix и HBO Go, за различни видове доставки или за търговски обекти, които не бяха напълно затворени, знаещите, проактивни и мили колеги от “Обслужване клиенти” си остават ключов персонал.

Техническа подръжка и производни

И стигаме до техническата поддръжка, софтуерните инженери и анализаторите на данни. Сега, сякаш повече от всякога се нуждаем от тези geek-ове. Причината – всичко, малко по малко, става все по-вирутално и по-вирутално. Хората са принудени да пазаруват онлайн, да плащат сметки онлайн, да комуникират онлайн и какво ли още не онлайн.А към кой се обръщаме, когато нещо се счупи? Или когато имаме нужда от ефективен анализ на данните, за да вземем важни кризисни решения? Ако имате познания в тази сфера, сега не е момента да тъжите за икономиката. Вашите умения са необходими.

Специалисти на свободни професии

И заради разстоянието — повечето фрийлансъри си работят от къщи или от собствени малки офиси още от преди създалата се ситуация—и заради ценовата ефективност, която могат да предложат, специалистите на свободна професия са супер търсени в момента.Уеб дизайнери, рекрутери, търговски агенти, копирайтъри, маркетолози и други, тези професионалисти работят на проект и издават фактури. Това е доста по-изгодно за бизнесите в момента, дори и да имат дългосрочна заетост за някоя позиция.Ако имате умения, които можете да предлагате на клиенти, вместо на работодатели, сега а добър момент да се замислите за преминаване към този тип работа. Ако се притеснявате как ще тръгнат нещата, винаги може да си потърсите работа по специалността ви на половин работен ден (това нека да е линк към платформата) докато си стъпите на краката като специалист на свободна професиа.
хедхънтинг headhunting висшият пилотаж в това да те поканят на интервю за работа works

Продавачи

Добрите продавачи се търсят винаги, особено по време на криза, когато спечелването на всеки един клиент може да бъде въпрос на живот и смърт за някои бизнеси.Ако имате добри търговски умения, може да сте спокойни за дохода си—дори и да сте в индустрия, която ще понесе кризата по-тежко, други бизнеси и индустрии с удоволствие ще ви дадат шанс да блеснете.

Специалисти Човешки Ресурси

Именно HR-ите са тези, които съставят работната сила на дадена организация, индустрия, бизнес сектор или дори цяла икономика. Никак не случайно ги наричат на галено и отдел “Човешкият капитал” – от тях зависят всички неща, свързани с работниците, като: набиране на персонал, проверка, подбор, наемане на борда, обучение, насърчаване, заплащане и уволнение на служители и независими изпълнители.Макар наемането на служители да е по-малка част от служебните им задължения в момента, това съвсем не е всичко, с което могат да ни помогнат. Ролята им е ключова в поддържането мотивацията на персонала, даването на предожения за оптимизация на работата, поддържане брандовата идентичност на ниво служители и много други процеси, които, след края на кризата, ще определят новите лидери на пазара.

Добрите лидери

И последно, но определено не на последно място – закъде сме без мениджърите? Лидерите, които спасяват всяко положение и са отговорни за ръководството на напредъка на дадена организация.Сега, повече от всякога, имаме нужда от адекватни хора, които умело управляват ситуацията. Особено имайки предвид, колко бизнес сфери префасонират начина си на работа и трябва да се справят с кризисни условия неприсъщи за сферата им.

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.