Как да те канят на много интервюта за работа: 3 нестандартни съвета, които работят

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
smiling man conducting interview

Подаде CV-то си на около 100 места и получи само една оферта, която да си признаем честно май е пирамида, но пък е единствената ти опция.

Как въобще е възможно? Как другите успяват, а ти не?

Хората често мислят, че присъствието на нужното образование или име на голяма компания в секция “предходни работодатели” в работното им резюме осигурява пълен успех в търсенето на работа. Грешно!

Всъщност разковничето се крие в начина, по който показваш хъс и мотивация. Ефективното и иновативното, представяне могат да ти помогнат да получиш множество оферти – и в крайна сметка работата, която искаш.

Рекрутърите и работодателите се нуждаят от скромните 20 секунди, за да се запознаят с автобиографията на даден кандидат и да разберат дали той/тя е подходящ за свободното място и дали си струва да го канят за интервю.

Рекордно кратко време а? Ето защо е необходимо незабавно да привлечеш вниманието и да направиш нещо, което ще ги накара да ти се обадят незабавно.

Представяме ти 3 нестандартни, но качествени, съвета, които работят безотказно:

1. Пиши или се обади, ако не получиш отговор

Скептичен си към това, което ти казваме? Е, имаме си страхотна история, която да подкрепи първия съвет, който ще ти помогне да получиш мечтаната работа:

”Бях работил в маркетинг екипа на компания, занимаваща се със същата услуга, но на чуждестранни пазари. Знаех, че имам специфични познания, които един стартъп като Domestina може да използва. 

Пратих CV и все пак не ми се обадиха. Озадачих се, затова намерих повече информация за компанията и писах мейл директно до собствениците, обяснявайки защо мисля, че съм перфектният кандидат, и отново прикачих CV. Последва обаждане, а не след дъгло и оферта, която с радост приех.

Въпросът не беше, че не можех да си намеря друга работа. Просто усещах, че там ми е мястото.”

Виктор Стойнов – Head of marketing Domestina 2015г. до 2019г.

В превод – мотивацията е дори по-важна от уменията. Може и да не вярваш, но повечето собственици на бизнеси биха наели някой по-неопитен, ако е нахъсан и мотивиран, за сметка на друг супер знаещ и можещ, на когото му е все едно.

Така че, ако има работа или компания, в която наистина, ама наистина, искаш да се развиваш професионално, и вярваш, че си подходящ – Не се отказвай!

Изпращането на CV, по всички възможни профи канали на фирмата, отнема грубо около 3 минути. И може да бъде свършено, докато си пиеш кафето.

2. Мисли на кого пращаш CV

Както сме ти казвали и преди ТУК: “Ако не успееш да се подготвиш, то подготви се да се провалиш”.

Проучи компанията.

Ако става дума за фирма със 100 или повече служители, CV-то ти ще се чете от HR. Ако компанията е по-малка, най-вероятно ще говориш директно със собственик или мениджър на екип.

Разбира се, подходът трябва да е различен. При HR-ите “пипни” CV-то си така, че да е максимално близко до изискванията в обявата. Остави само релевантния опит и в краткото описание или в секция “Допълнителни умения” сподели само тези, които съвпадат с изискванията за свободната длъжност.

Ако пращаш кандидатура към мениджър или собственик, може да си позволиш да добавиш не съвсем приложим опит, като, обаче, допълниш как ще ти е от полза за позицията. Съветваме те и да си една идея по-предприемачески настроен в професионалното си описание.

3. Светия Граал: Негово Величесто, Мотивационното писмо

Повечето търсещи работа или приемат мотивационното писмо като на шега: “Ей там, тази шаблонна добавка към CV-то”. Или пък им звучи притеснително, като някаква много сложна документация, именно и заради това просто преписват нещо от нет-а и го разпращат на конвейр. 

Мотивационното писмо не е банална формалност, а страхотен начин да се откроиш от тълпата и да покажеш професионалните си качества и мотивация.

Чисто и просто, в мотивационното в него трябва да напишеш защо искаш да работиш на точно тази позиция в дадената компани. Както и защо мислиш, че си по-добър от другите кандидати. 

Проблемът който срещата работодателите е, че повечето хора просто искат “някаква работа”. 

Ако това е и твоето отношение, то ще си останеш един от многото посредствени кандидат, които ще намерят точно това – “някаква работа”. 

Спри да търсиш “просто нещо”, и кандидатствай по обяви на компании, за които би се гордял да работиш. 

Ако не знаеш как да прецениш кои са тези работодатели, works.bg ти дава много нови инструменти, с които можеш да сравняваш компаниите на ниво обява. Регистрирай се сега!

Заключение: 

Това е твоят опростен, в 3 стъпки, профи план за намиране на мечтаната работа. А ако искаш той да се изпълни по-бързо отколкото си си мечтал: Време е да се запознаеш с Works.bg, където новите технологии помагат на работодателите бързо да намерят подходящ служител, а на търсещите работа – перфектната кариера.

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.