Стайлинг съвети: Как да се облечеш подходящо за интервю за работа

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Kak-da-se-oblechesh-podhodyashto-za-intervyu-za-rabota

Ти си специалист, който търси работа: опитен, знаещ, с добро CV, оформено абсолютно професионално по съветите ТУК, – накратко, професионалист. Автобиографията ти прави впечатление и желаният работодател те кани на интервю. Както подобава, освен теб, ще бъдат разгледани и още няколко кандидати, данните на които никак не са по-лоши, позицията, обаче, е само една. Имаме скрит коз за теб – подходящо подбраният гардероб може сериозно да повлияе на мнението на работодателя и да ти спечели така мечтаната работа.

Как, обаче, да се облечеш подходящо, за да направиш сериозно впечатление на потенциалния си нов шеф? И дали винаги поговорката “По дрехите посрещат, а по ума изпращат” влиза в действие? Все пак, всички знаем, че с правилния костюм може да покориш света, но…

Разрови се за информация

Според сухата статистика 82% от кандидатите обмислят появата си преди дадено интервю. Но това в никакъв случай не означава да се обличеш възможно най-дискретно. За да покажеш, че си „свой“ на работодателя и ще се впишеш добре в екипа, научи повече за това как изглеждат служителите на компанията? Има ли корпоративен стил, дрес код, колко строг е той? Как се обличат мениджърите?

Потърси снимките от различни събития на компанията и се опитай външният ти вид да е възможно най-близък до работещите служители. Да предположим, че кандидатстваш за длъжността Главен счетоводител. Но главният счетоводител в магазин за детски играчки и счетоводителят във фирма, която продава сложно медицинско оборудване, определено изглеждат различно, нали? Затова, както се казва: “Знанието е сила, а информацията скрито оръжие.”

Класика в жанра

Да отговаряш на позицията означава да създадеш правилното впечатление. Реши предварително какво да бъде то. Професията ти изисква ли рационалност, самодисциплина, логика на мислене, умение да планираш или да имаш различни приоритети? В този случай заложи на лаконични силуети, минимализъм в аксесоарите, висококачествени и функционални дрехи и обувки. Този съвет е подходящ за финансисти, юристи и анализатори, например. Ако професията ти, обаче, е свързана с творчеството, тогава визията трябва да носи нещо оригинално. То може да се крие в асиметрия на кройка, необичайната яка, неочаквана употреба на аксесоари. Брошка, закрепена на колан или пък ръкав, с интересен дизайн – все неща, които дават ясно да се разбере, че си креативна личност, готова за експерименти. Подобни, макар и малки, подробности ще помогнат на работодателя да те запомни и да те отличи от останалите кандидатите.

Няма как да не отблежим, че пътят към сърцето на значителен брой работодатели все още се крие в бизнес костюм. Описвайки идеалния търсещ работа, всеки трети HR мениджър задължително намесва официалния стил в разговора: костюм с мек цвят (сако и панталон с класическа кройка), плюс строга риза. За жените са допустими пола до коляното и риза или по-строга класическа блуза. Обувките трябва да са дискретни, за жените – винаги затворени, с нисък ток.

Бизнес костюмът, обаче, съвсем не е единственият вариант. Голяма част от работодателите издават, че кандидатът може да направи добро първо впечатление и без обичаиния офис сет, но тогава външността му трябва да бъде възможно най-сдържана. Все пак на първо място, трябва да се обличаш с ясната идея, че ще търсиш работа, а не, че излизаш за забавление, нали? Облеклото ти не трябва да разсейва колегите от работата и определено не трябва да предизвиква желанието им да те обсъждат. Забрави за полу-прозрачните блузи и лъскавите колани – всичко трябва да бъде възможно най-строго и с вкус. В определени ситуации бизнес костюмът при мъжете може да бъде заменен с добре изгладени тъмни панталони и свежа риза, плюс тъмен пуловер. За дамите сдържана рокля в ноар гамата е добър вариант

три пъти мотивационно писмо works

Но цветът е важен!

Разбира се, че не трябва да подценяваш и силната на нюансите и цветната гама. Все пак не всичко е само кройка и луксозен етикет. Цветовете играят огромна роля в това да направиш добро първо впечатление с визията си по време на интервю за работа. Ето и нюансите, които влизат в графа “Позволено” що се отнася до формалния етикет. 

Сиво. Основният цвят, който се препоръчва при кандидатстване за работа. Той се свързва с професионализъм и спокойствие, неутралност, желание за работа и последователност. Освен това, сивият цвят е изключително елегантен и изтънчен. За да не изглеждаш скучен и несигурен, обаче, се опитай да заложиш на различни текстури, както и на и по-ярки цветове в аксесоарите. Мъж в тъмносив костюм, светлосива риза, вратовръзка и обувки решени в цвета на тъмносиньото – освен ако, разбира се, компанията има друг строг дрес код – ще впечатли сериозен, но оригинален човек. Сивият цвят показва както готовност за работа в екип и такава за изслушане на мнението на колеги.

Синьо. Ако кандидатстваш за мениджърска позиция, заложи на точно този нюанс. Интелигентност, професионализъм, доверие и надеждност, ефективност и авторитет – това са само част от нещата, които се разчитат в синьото. В бизнес средите заглушеното синьо е за предпочитане пред ярките пастелени нюанси на този цвят. Въпреки това синьото може да изглежда една идея обособено, така че е по-добре да го комбинирате с гама, която не създава контраст – следователно забрави за снежнобялата риза, например.

Лилаво. Ако пък търсиш работа в творческа среда, използвай лилаво заедно с ярко синьо, например. Асоциациите с този цвят – креативност, оригиналност, самоувереност. Но, от друга страна, много лилаво не е подходящо за интервю: ограничи се в притъпените виолетови или лилави тонове, които вървят добре със синьо и сиво.

Зелено. Не най-подходящия цвят за дадената ситуация. Асоциациите с пролетта и първата зеленина говорят за младост, некомпетентност и липса на професионализъм, на това натъртват особено светлозелените или ярки нюанси. Тъмнозеленото пък може да ти се стори скучно. Червенотооранжевото и жълтото бързо уморяват отсрещния човек и могат да причинят дразнене. Червеното емоционално възбужда и според някои дори допринася за повишено кръво налягане, така че определено не трябва да експериментираш с него. Ако въпреки това харесваш аления цвят, то използвай по-тъмните му нюанси в аксесоарите или обувките.

Блестящи материи, дрехи с лурекс, пайети или пък контрастни модели и кройки са нежелателни на интервю. По-добре е да не използваш еклектичен стил: не носи класическо кожено яке с тениска с принт нито в бизнес среда, нито в творческа среда, ако все още никои не те познава, може да създадеш впечатление на несериозна личност.

Носи си новите дрехи чисти

Обърни внимание на това дали дрехите пасват идеално и кройката им ти е по мярка. Торбестите дизайни и несъответствието с размера винаги предизвикват отрицателно впечатление. За да си сигурен, че работодателят няма да се отблъсне от външния ти вид си струва да отделиш малко повече време за търсене на подходящи и представителни дрехи. Освен това имай едно на ум що се отнася до чистотата и спретнатостта. Цели 18% от специалистите при подбор на персонал издават, че основното във външния вид на кандидата са точно тези две. Именно, по-добре не толкова скъп костюм, отколкото отблъскващ и мърсен. Истината е, че правилата за облекло по време на интервю за работа често се повтарят, но сякаш всички ги загърбват с лека ръка.

“Дяволът е в детайла”…

… казват хората и всъщност са доста прави, защото малките акценти са важни и обективно насочват вниманието към достойнства ти.

Ако имаш красиви ръце – фокусирай се върху часовника, гривната или пръстена. Ако печелившата зона е лицето, тогава вратовръзката, брошката, обеците или очилата могат да станат фокусна точка. Основното нещо, обаче е, да не се увлечеш и да не изглеждаш прекалено екстравагантно. И не забравяй – акцентите не бива да са повече от два, защото фокусните точки се размиват и вниманието не знае към коя по-напред да поеме.

Не се подценявай

Срещата за интервю за работа играе голяма роля в професионалното ти развитие, но определено не трябва да вървиш срещу себе си: облеклото всъщност има ролята да подсили самочувствието ти. Ако се чувстваш неудобно в перфектно соанирания бизнес костюм, твоят събеседник веднага ще забележи това! Затова най-добрият съвет, който може да ти дадем що се отнася до стайлинг е: Хармонията на вътрешното и външното е най-важна!

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.