Как да проведеш перфекното традиционно интервю за работа?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
как да проведеш перфекното традиционно интервю за работа works

Знаем, че като работодател или мениджър имаш твърде малко време, за да оцениш кандидата, явил се на интервю за работа, подобаващо, затова набързо ти разкриваме всички карти за успешно провеждане на добре познатия тип интервю за работа – контактът “one on one”.

Това е най-често срещаният тип интервю между работодател и кандидат. Общуването се основава на принципа “въпрос – отговор”.

Традиционната ситуацииона среща обаче има едно основно предизвикателство:

  • Да накараш кандидата да излезе от предварително подготвена, концепция наречена „социално желани отговори“.
 

Тоест, кандидатите са добре запознати с това какво се изисква от тях – не случайно в CV-тата и мотивационните писма пише шаблонните: „отговорен, общителен, ориентиран към резултатите, много скромен и честен“, а не, например, „свадлив и измамен, много мързелив и изискващ“.

В същия дух, ти като квалифициран ръководител и мениджър, трябва да се подготвиш с анти „социално желани отговори“ поведение.

Ето как по време на интервю да направиш така, че всеки детайл да се превърне в по-видим и значим >>>

не задавай шаблонни въпроси works

1. Не задавай шаблонни въпроси


Един от методите е да избегнеш шаблонните въпроси е да задаваш сложни въпроси. Така натъкмените отговори не могат да бъдат използвани, но, разбира се, трябва да внимаваш да не притесниш кандидата повече от необходимото. 

Също така, по време на интервюто бъди методичен и води бележки, така по-късно лесно ще отсееш най-важните умения на събеседника, за да прецениш дали е достатъчно компетентен и отговаря на всички условия.

подготви се за традиционно интервю за работа works

2. Подготви се


Независимо от типа интервю (за различните видове прочети ТУК), твоята цел не е само да се представиш като перфектния работодател. А да се подготвиш с колкото се може повече предварителна информация за претендента. Така ще имаш по-голям шанс да проведеш отлично разговора, получавайки нужната справка, за да го оцениш и анализираш.

Съвет: Всеки път, когато изглежда, че събеседникът е приключил с отговора си, направи 5 секундна пауза. Погледни го внимателно и поклати глава. Защо? Защото вече си чул дежурния повърхностен отговор, но мисловният процес на кандидата все още продължава. В този момент той критично оценява казаното от себе си и след паузата вероятно ще започне да говори отново, допълвайки вече обясненото. С този трик ще може да разбереш истниския дълбок отговор, който отразява много повече мирогледа на интервюирания.

без глупави питания на интервюто за работа works

3. Без глупави питания

Малко хора знаят какво ще правят след 5 години и ни е известно, че с това питане се опитваш да разбереш какви са целите в кариерата и дългосрочен план на желаещия работата, но определено може да измислиш доста по-сполучлив въпрос от: “Къде се виждаш след пет години?”, защото отговорът може да бъде “На грандиозно парти отбелязващо 5 години от задаването на този въпрос” :).

 

бъди позитивен интервюто за работа works

4. Бъди позитивен

Някои интервюиращи се гордеят, че са настъпателни и враждеби по време на срещите за събеседване. Все пак това си е цял отделен похват за подбор на кадри – наречен “Стрес интервю”. Така че освен, ако не си решил да действаш именно по него, то е добре да бъдеш позитивен и да не излизаш извън границите на онова, което е позволено, за да следиш реакцията на кандидата под натиск.

Провокациите създават напрегната атмосфера и могат да извадят както кандидата от равновесие, така и теб. По-ефективно ще е да запазиш спокойствие и да се стремиш към намирането на положителната страна на разговора.

 

съсредоточи се на интервюто за работа works

5. Съсредоточи се

Разбираме, че днес имаш 6 интервюта, а и този кандидат, още докато му гледаше CV-то, не ти се стори толкова подходящ.

Все пак си го поканил, а той е дошъл, затова се съсредоточи и му дай цялото си внимание в следващите 40-50 минути.

Изключително непрофесионално и неуважително е да проверяваш имейлите, да отговаряш на телефонни обаждания или да не слушаш какво отговаря човека срещу теб.

Това пренебрегване на кандидата може да го отчужди и дори да го накара да загуби самообладание, защото всички знаем колко трудно е да установиш контакт с човек, който не те забелязва. 

6. Взаимодействай с кандидата


Доброто взаимодействие със събеседника по време на интервю показва високо ниво на квалификация. И въпреки че мнозина казват, че опитните интервюиращи не бива да дават 
нито положителни, нито отрицателни индикации докато тече разговорът. То ние те съветваме да не нагнетяваш обстановката допълнително и да поощриш кандидата да се отпусне – с усмивка, кимване или дори лек смях. Така не само ще научиш повече информация, но тя ще бъде “по-хранителна” – точно каквато ти е нужна, за да избереш правилния човек.

Все пак, имай предвид, че подборът е дълъг процес. Няма гаранция, че още след първото събеседване ще намериш подходящия кандидат.

Запомни: Не трябва да вземаш решение, докато не се срещнеш с всеки един от предварително одобрените кандидати. Не бързай да се радваш, че си намерил точния човек, защото дори да се окажеш прав в последствие, има огромен шанс да изпуснеш други, дори по-подходящи кандидати.

Тази статия ти беше интересна? Запиши се да получаваш информация от нас и по имейл на бутона по-долу:

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.