Как да проведеш панелно интервю + примерни въпроси

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Business woman sitting at a panel interview in office

За да не се объркаш, защото знаем колко много неща са ти на главата, започваме моментално с крехката разлика между груповото, за което обяснихме ТУК, и панелното интервю за работа, и тя е: броят не на кандидатите, а на интервюиращите.

В превод: Използваш жокер “обади са на приятел” и викаш подкрепление от колегите, които ще ти помогнат с подбирането на “твоя човек”. Тоест, няколко представители на компанията интервюират един претендент, което значи, че автоматично се сблъскаваме с първия минус на панелното интервю – то не спестява време (донякъде – защо? прочети по-долу), а даже изисква повече ресурс.

От друга страна, в големите компании панелното интервю е на пиедестал, не само заради обективното и прецизно “изучаване” на събеседника, а и поради факта, че комбинира 3 разговора в едно. Благодарение на общата среща мениджър екип, HR специалист и директор (например) си спестяват планирането на няколко етапа на интервю и насрочват такова за един единствен ден. 

Но пък, веднага е редно да споменем, че благодарение на този тип събеседване, за другите говорихме ТУК, кандидатът може да бъде буквално разгледан “под микроскоп”. Причината – различни специалисти от компанията задават въпроси, слушат внимателно и си водят бележки. Бонусът тук е, че всеки един от интервюиращите оценява според собствените си критерии, а и отговорността не се пада само на теб.

Все пак хората са си го казали: “Две глави мислят по-добре от една.”

Очевидно е, така обяснявайки, стигаме и до момента с всевъзможните сценарии, в които с помощниците ти си “разпределяте ролите” на “добро и лошо ченге”: Ти упорито задаваш въпроси, колегата е отегчен и се прави, че не проявява интерес, а готината колежка те прекъсва, за да се покаже като съпричастна на “жертвата” a.k.a. претендентът за свободната позиция.

Няма да лъжем, в този подход има скрити капани, защото лесно по време на интервюто с колегите може да объркате “кой какво играе”, но пък всичко е въпрос на умение и спокойствие. Освен това, трябва да внимавате да не се поддадете на случайна провокация от страна на кандидата, който, обещаваме ви, ще се опита да превърне вашата разсеяност и липса на кооперация в свой плюс.

Вероятно вече се чудиш какви са подходящите въпроси за подобен тип разговор. Бърз отговор – насочи(те) се към поведенческите питания, свързани с разрешаване на конфликти и проблеми или прилагане на различни умения (работа в екип, лидерство, планиране, определяне на цели и др.). Все неща, които ти показват събеседникът реагира на стресови условия.

За да изчистим всякакви колебания, ето и няколко примерни въпроса, които с колегите може да си разпределите за следващото панелно интервю:

  • Опишете времето, когато сте били под силен натиск, за да завършите работата навреме. Как се справихте с тази ситуация?
  • Опишете времето, когато възникна напрежение между вас и клиент или колега. Как решихте тази ситуация?
  • Как биха ви описали вашите колеги?
  • Как се чувствате по отношение на възраженията, когато представяте нов проект на вашите колеги или членове на вашия екип?
  • Опишете събитието, което промени вашето светоусещане.
  • Кажете ни какво направихте, за да се подготвите за най-трудната задача на последната си работа? Какви резултати постигнахте?
  • Ако можехте да сте някакъв супергерой, тогава кой ще бъдете и защо? (Това е един пример за „странни“ въпроси, отговорът на които изисква творческо мислене).

Тази статия ти беше интересна? Регистрирай се в works.bg и намери правилното съвпадение в следващото интервю:

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.