Груповото интервю за работа: Наръчник за употреба

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Груповото интервю за работа Наръчник за употреба

Заветният ден. Иван, облечен възможно най-представително, е във фоайето и чака да го извикат за интервю. До него седят още четирима души, които чакат за същото. Иван, разбира се, не обръща внимание на нито един от тях, и превърта в главата си отново и отново шаблонните отговори на въпросите, често задавани по време на интервю за работа. Минават 10 минути. Ти излизаш от офиса и произнасяш името на Иван ЗАЕДНО с тези на другите четирима човека, които седят до него, като ги каниш в голямата зала за срещи.

Групово интервю…

Избирайки персонал, като работодател, може да организираш истински тест за кандидатите за свободно място, като ги поканиш на среща не насаме, а в група. И въпреки че, тази форма на събеседване, за другите говорихме ТУК, плаши повечето претенденти, тъй като поражда съмнения за адекватна оценка на всеки в общата суматоха, експертите твърдят, че груповото интервю по същността си не е толкова различно от традиционното. Все пак задаваш на кандидатите добре познатите въпроси, нали така?

Тук идва голямото НО

… груповите интервюта се особено подходящи, когато иде реч за силно социални свободни работни места, като такива в продажбите, услугите за поддръжка и за тези, в чиято основа е способността на кандидата да разрешава проблеми, да бъде спокоен и да реагира бързо, като се усмихва на всички.

Това обаче съвсем не значи да решиш, че общото събеседване е подходящо само в гореспоменатите ниши. Даже напротив, вече все повече компании на световно ниво избират този метод поради по-голямата полза, която носи. В крайна сметка е по-бързо да интервюираш десет души едновременно, отколкото да говориш с всеки поотделно, нали?

По време на груповото интервю, което не трябва да бъркаш с панелното такова, кандидатите взаимодействат помежду си, което е от огромен плюс за теб, защото имаш възможност, да разбереш как даден претендент реагира на околната среда, от което пък правиш заключение за способностите му за комуникация, лидерство и работа в екип.

Или казано накратко, с този тип събеседване оценяваш няколко важни професионални аспекта:

  • Първо, нивото на постоянство, което, разбира се, е от изключително важност в трудовите отношения.
  • И второ, устойчивостта на стрес, тъй като спецификата на всяка работата изисква определено ниво на самоконтрол. Реакцията на кандидатите за необходимостта да се представят сред конкурентите може да каже много за това как те ще се справят при необходимостта да общуват с поток от хора, като държат вниманието си фокусирано.

А, ако вакантната длъжност, за която търсиш подходящ кадър, изисква специалист с изразени лидерски качества, тогава те ясно се проявяват точно по време на груповото интервю. Кандидатът, който е по-малко ориентиран към отговорите на своите конкуренти, смело излиза и защитава позицията си и има отношение – е твоят човек.


Също така, такъв тест за силата на потенциалните служители спестява времето от лични интервюта и е удобен, ако компанията ти планира, например, масово набиране на персонал. Някои от кандидатите самостоятелно ще отпаднат още при споменаване на словосъчетанието “групово интервю”, някой няма да е подходящ с професионалните си умения, а на най-достойните ще дадеш покана за следващ разговор, а защо не дори и договор за позицията.

Знаем, че да се изправиш пред 4-5 “жадни” за професионални начинания кандидати ти се струва една идея so overrated, но замисли се по-добре “с един куршум – два заека”, отколкото няколко дни ходене по мъките, нали?

Откажи се от анти-главобол хапчето след работен ден пълен със срещи, защото с тези няколко стъпки груповото интервю ще ти се стори като детска игра:

  • Представяне на компанията и позицията: Дежурните обобщаващи изречения казани само веднъж, а не цели 11 пъти – priceless!
  • Въпросите: Ти започваш с “разпита”, разчитайки да се добереш до нужната информация, а кандидатите вече са извън зоната си на комфрот.
  • Кратка самопрезентация: Задължителният момент за всички групови интервюта и нещото, което плаши мнозина: претендентите, един по един, трябва да изрекламира себе си в няколко ненатрапчиви, но уверени, изречения. Тук твоята работа е да следиш за потенциала на всеки от тях, както и кой би паснал най-добре на свободната позиция.
  • Групови задания: Следва, обединяването на кандидатите в група. Нивото на стрес е “доволно”, а ти им предлагаш да се справят с реален или въображаем проблем, който може да се срещне в процеса на работа за компанията. Изцяло в твой ръце е дали ще посочиш лидер, за да прецениш определен претендент по-добре, или да оставиш някой от всички да се изяви и да прояви инициативност. На този етап най-добре изпъкват ключовите професонални характеристики като: общителност, креативност, лидерски умения, способност да защита на мнение & more.
  • Финалът: Добре познатото: “Благодарим за проявения интерес, ще върнем feedback”

Имай предвид, обаче че:

Груповото интервю, може да е адски подходящо за позицията, за която търсиш човек, но често влиза в ролята на “лошата близначка” на стандартното интервю. Обясняваме: при този тип събеседване някои качества на кандидатите могат да останат скрити, за разлика от по време на срещата лице в лице, когато се появяват. Все пак не всеки се чувства комфорнто в компанията на още 5-ма човека ,пред които трябва да се изяви, и то професионално. В тази форма на интервю претендентите се избират контрастно – тоест всичко зависи от групата, която е сформирана, като цяло. Следователно, ти избераш най-доброто от определена група.

Тази статия ти беше интересна? Регистрирай се в works.bg и създай профил, с който да се отличиш:

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.