8 знака, че е крайно време да смениш работата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
coffee cup with blue text sayng its time for a new job-min

Знаем, че е една идея “страшничко” точно сега да сменяш работата, въпреки че много индустрии търсят нови кадри, както обяснихме ТУК и ТУК. Знаем и, че такива професионални промени са изключително деликатни. Но наистина ли искаш да продължаваш да ходиш на работа с нежелание?

Да си заседнал на едно място е едно от най-фундаменталните човешки затруднения. Затова не се съмнявай в себе си и уменията си, гневейки се, а промени бъдещето си.

Мислиш, че сега не е момента? Че можеш да издържиш още малко? Че не е чак толкова зле?

По-долу сме посочили няколко сигурни индикации, че си на неправилната права в кариерното развитие. И ако тези сценарии ти звучат (до болка) познато, то дължиш на себе си промяна.

Твърде комфортно ти е

Бързо отваряме скоба: нека не бъркаме комфорта с увереността. Та, на сегашната ти работа й липсва вълнение и тръпка. Не се чувстваш предизвикан.

Комфортността на работното място може да те лиши от творческите ти способности. Скуката обикновено е знак за по-голям проблем, който показва, че имаш нужда от работа, която предлага повече стимулация и насърчава кариерното ти развитие. Пък и в крайна сметка, най-добрият момент да потърсиш следващия си ход е когато нещата вървят добре, нали? Използвай спокойствието, което комфорта ти дава, за да се огледаш.

Изпитваш постоянна негативна енергия

Неделите те изпълват с ужас, защото идва началото на работната седмица? В човешката природа е да се оплакваме почти постоянно, тъй като никой, нищо и никаква работа никога няма да бъдат перфектни. Но професионалистите на правилните работни места не се стресират постоянно за заетостта си. Някои от тях даже с удоволствие пътуват към работа.

Когато най-накрая затвориш вратата на офиса, пренасяш ли вкъщи наистина лошото отношение от работния ден? Токсичният и постоянен негатив може да показва, че кариерата изсмуква душата и енергията ти. Може ли да оставиш емоционалния си багаж на работа? Ако отговорът е не, тогава може би е време да помислиш за това, което те кара да не харесваш работата си, и да потърсиш нещо ново.

Не си даваш много зор

Казваш си, че това е “просто работа”. Но наистина ли? За тези, които смятат себе си за амбициозни и си поставят вдъхновяващи цели както в кариерата, така и в личния си живот, работата никога не е “просто работа”.

Вместо това, техните от 9 до 5 са време, в което задвижват уменията си напред и се посвещават на постигане на целите си. Специалистите обясняват, че когато започнем да се убеждаваме, че не трябва да се грижим или очакваме толкова много, ние понижаваме стандартите си. С други думи, задоволяваме се с по-малко, защото самите ние даваме по-малко от себе си. Не звучи добре, нали?

Правиш безумни грешки

Поемането на много отговорности води до грешки понякога, но безмисленото преминаване между задачите без никаква ангажираност е съвсем друго. Това сочи, че си разконцентриран, демотивиран и, ако се случва често, че просто не ти пука за тази работа.

Малко като сервитьорската позиция на Рейчъл в “Приятели”, ако се сещаш.

Не се чувстваш физически/ментално добре

Ако си забелязал низходяща спирала в цялостното си здраве и способността си да се концентрираш, то това определено не е само стрес, а неподходящо работно място. Работата може да бъде твоята страст, но не бива да идва с цената на живота и здравето ти… никога!

Излизаш от офиса точно в 18:00

Когато целта в живота ти е да не отделиш нито минута повече, отколкото трябва, за офиса и работните ангажименти, то определено си на грешна работа. Достатъчно казано.

Четеш тази статия

Не се шегуваме! Ако четеш тази статия, вероятно търсиш знаци, които потвърждават, че работата ти не е от най-добрите и нямаш поле за изява. И ако това е така, време е да намериш мечтната кариера.

Нуждаеш се от помощ при търсенето на работа? Присъедини се към Works.bg – най-новата (а, и най-добрата) платформа за търсене на работа в България.

Абонирай се за редовни актуализации и достъп до първокласно съдържание.